Dispanzer za predškolsku decu  nabavio je ultrazvučni aparat koji će omogućiti bolju dijagnostiku i praćenje zdravstvenog stanja najmlađih pacijenata. Aparat je prevashodno namenjen za preventivne preglede kukova dece. Nabavkom novog ultrazvučnog aparata, ponovo ćemo početi sa preventivnim pregledima kukova kod beba, koji su bili privremeno obustavljeni zbog kvara starog aparata. Sve to je otežavalo i produžavalo proces dijagnostike i lečenja, sada, sa novim aparatom, pregledi će ponovo biti dostupni svoj deci u našem gradu.
Dr Adil Elhad v.d. direktora Doma zdravlja izjavio je da je ovo veliki doprinos zdravlju dece u našoj sredini, te da će dispanzer nastaviti da ulaže u unapređenje svojih usluga i opreme: „Novi aparat je savremen i pouzdan, doprineće kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti dece. Ovaj ultrazvučni aparat će se koristiti za preventivne preglede kukova kod dece, to je i ranije rađeno u Dispanzeru, ali je došlo do kvara aparata, koji je bio toliko star da više nije mogao da se popravi. Dom zdravlja je konkurisao za sredstva kod Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Pokrajinske vlade, pre nekoliko dana javna nabavka je realizovana, a od sledeće nedelje će početi da se rade pregledi. Vrednost investicije je ukupno iznosila 2,5 miliona dinara.”
Ultrazvučni pregled je neinvazivna i bezbolna metoda koja omogućava uvid u stanje unutrašnjih organa, krvnih sudova, kostiju i zglobova. Preporučuje se da se deca pregledaju ultrazvukom najmanje jednom godišnje, kako bi se na vreme otkrile eventualne anomalije ili bolesti.

Dr Milena Mitrović Koviljac načelnica Dispanzera za predškolsku decu izrazila je zadovoljstvo i zahvalnost zbog nabavke ovog aparata koji će doprineti poboljšanju usluge preventivnog rada. „Zahvaljujući ovom uređaju mnogo lakše će biti rađena usluga preventivnog snimanja kukova kod dece, radi otkrivanja displazije, imaćemo kvalitetniju sliku, što će dodatno značiti lekarima koji rade preglede. Dok je aparat bio van funkcije nismo mogli da obavljamo ovu vrstu pregleda, zbog toga smo mi toliko insistirali da se aparat što pre nabavi. Ovi pregledi su veoma važni za rano otkrivanje i lečenje displazije kukova, koja može dovesti do ozbiljnih posledica po razvoj i kvalitet života deteta. Displazija kukova je stanje u kome je zglob kuka nepravilno formiran ili nestabilan, što može uzrokovati bol, hramanje, ograničenje pokreta i artritis,” rekla je dr Mitrović Koviljac.

Neophodno da se rade ovakvi pregledi zbog toga što tad može da se vidi da li postoje neki poremećaji u razvoju koštano-zglobnog sistema kod dece. Godišnje se pregleda oko 1.000 beba sa navršenih tri meseca života.