Предавања о ХПВ вирусима и имунизацији

Хумани папилома вируси стварају епителне туморе коже и слузница.  Веома су упорни и отпорни на разне лекове.  Манифестације инфекције хуманим папилома вирусима могу се класификовати без симптома, слабо израженим симптомима или видљиве. Могу бити различитих локализација и изгледа. Неки од типова овог вируса могу изазвати рак грлића материце, али и ануса, спољашњих полних органа, уста и гласних жица. Подједнако су изложени и мушкарци и жене. Малигна трансформација је углавном примећена код особа са гениталним брадавицама, када се оне појављују, као и код пацијената са поремећајем имунитета. Највише је инфицираних у узрасту од 20-25 година.

Вакцина Гардасил 9 покрива свих 9 најагресивнијих сојева који могу изазвати гениталне брадавице и карцином. Намењена је за имунизацију девојчица и дечака узраста од 9-19 година, најбоље пре ступања у сексуалне односе. Вакцина против ХПВ је у употреби од 2006. године. Уведена је у 111 земаља, а вакцинација дечака је уведена у 40 земаља.

У просторијама Средње школе „Митровачка гимназија“ у Сремској Митровици одржана су предавања на теме “Хумани папилома вирус и имунизација“ и „Репродуктивно здравље младих“. Служба за здравствену заштиту школске деце и омладине је у сарадњи са просветним радницима из Средње школе“Митровачка гимназија“и ученицима првог, другог, трећег и четвртог разреда њихове школе организовала предавања и радионице којим је указано на значај имунизације против хпв вируса и примену контрацептивних средстава. Изложени су постери. Активно је учествовало 544 ученика. Ученици су својим присуством допринели развијању свести о значају борбе против хпв инфекције. Ученици су овом приликом добили одговоре на питања које су сами креирали током предавања. Обухваћени су сви разреди у периоду од 29.3. до 4.4.2023. године.