Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodna federacija za dijabetes 1991. godine je pokrenula inicijativu za obeležavanje ovog datuma, zbog velikog porasta broja obolelih od dijabetesa. Šećerna bolest je jedna od najčešćih nezaraznih bolesti u svetu. Ona je peti u svetu, a u Srbiji treći po redu, uzrok umiranja. Danas dijabates ima razmere globalne epidemije. U svetu je preko 600 miliona obolelih, a u Srbiji ih je preko 770 hiljada.

Rizike za nastanak ove bolesti možemo smanjiti pravilnim stilovima života, usvajajući zdrave životne navike: fizička aktivnost, zdrava ishrana, redovne lekarske kontrole, dovoljno sna… Ljudi koji žive sa dijabetesom zahtevaju stalni nadzor i podršku, kako bi redovno pratili svoje stanje i izbegli komplikacije ove bolesti, koje su mnogobrojne.

Dom zdravlja je, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje i Udruženjem obolelih od šećerne bolesti, učestvovao u aktivnosti merenja šećera u krvi i krvnog pritiska, u prostorijama Gradske skupštine, želeći da ukaže na značaj redovnih kontrola i pravilan način života sa šećernom bolešću.