Светски дан борбе против дијабетеса

Светска здравствена организација и Међународна федерација за дијабетес 1991. године је покренула иницијативу за обележавање овог датума, због великог пораста броја оболелих од дијабетеса. Шећерна болест је једна од најчешћих незаразних болести у свету. Она је пети у свету, а у Србији трећи по реду, узрок умирања. Данас дијабатес има размере глобалне епидемије. У свету је преко 600 милиона оболелих, а у Србији их је преко 770 хиљада.

Ризике за настанак ове болести можемо смањити правилним стиловима живота, усвајајући здраве животне навике: физичка активност, здрава исхрана, редовне лекарске контроле, довољно сна… Људи који живе са дијабетесом захтевају стални надзор и подршку, како би редовно пратили своје стање и избегли компликације ове болести, које су многобројне.

Дом здравља је, у сарадњи са Заводом за јавно здравље и Удружењем оболелих од шећерне болести, учествовао у активности мерења шећера у крви и крвног притиска, у просторијама Градске скупштине, желећи да укаже на значај редовних контрола и правилан начин живота са шећерном болешћу.