Светски дан борбе против рака

Ова кампања је покренута од стране Светске здравствене организације и Међународне уније за борбу против рака.

Желећи да да свој допринос, Дом здравља Сремска Митровица, и то Поливалентна патронажна служба, у сарадњи са Градском управом за здравствену и социјалну заштиту организовао је   превентивну активност у Месној заједници   „Слободан Бајић –Паја“ у  насељу  „Мала Босна“ (поштујући све  противепидемијске мере) у циљу указивања на значај редовних лекарских контрола за унапређење здравља и спречавање настанка болести. Грађанима је подељен   едукативни материјал и могли су контролисати крвни притисак и ниво шећера у крви. Активност  је имала за циљ да се  се подсети  појединац и заједница да могу да допринесу смањењу  глобалног оптерећења малигним болестима.

У свету од рака болује више од 19 милиона људи,а у Србији се сваке године дијагностикује преко 36.000 нових случајева, од којих умре више од 20.000 оболелих од рака. На жалост, старосна граница оболелих се све више помера према млађој популацији. Мушкарци чешће оболевају од рака плућа, дебелог црева, простате, мокраћне бешике и желудца. Жене оболевају од карцинома дојке, грлића материце, тела материце … Број оболелелих од карцинома свих врста у великом је порасту у Србији, али и у свету. Рак нема милости ни према најмлађој популацији, тако да је и број оболеле деце у порасту. Зато мере превенције треба започети од најранијег детињства. Низак ниво свести о томе колико је важно редовно ићи на превентивне прегледе код изабраног лекара и реаговати на прве знаке болести, говори у прилог томе да треба непрестано радити на подизању здравствене културе.

Избор здравих стилова живота и одговарајуће коришћење  здравствених услуга, пре свега кроз превентивне прегледе, у склопу националних програма превенције и раног откривања рака, прави је начин да се смањи ризик од оболевања. Планиране промотивно едукативне активности усмерене су ка информисању становништва о препознавању раних симптома и знака малигних болести и њиховом оснаживању да преузму одговорност за сопствено здравље и да се на време јаве лекару ради контроле здравља, ране дијагностике и правовременог лечења. Такође је веома важно борити се  против митова, дезинформација и заблуда, у вези са малигним болестима, јер одлагање и избегавање раног откривања, адекватног лечења и неге, доводи до лошијег исхода по здравље. Неопходно је оснажити читаву заједницу, како би се креирало јавно мњење против дискриминације људи оболелих од малигних болести, како на радном месту, тако и у здравственом систему, као и у читавом друштву.

КАРЦИНОМ ЈЕ НЕПРИЈАТЕЉ КОГА МОЖЕМО ПОБЕДИТИ, АКО СЕ ОТКРИЈЕ НА ВРЕМЕ!

РЕДОВНИ ПРЕГЛЕДИ ДАЋЕ НАМ ШАНСУ ДА ГА ОТКРИЈЕМО И ПОБЕДИМО!

ДА ЛИ ЋЕТЕ СЕ ЈАВИТИ НА ПРЕГЛЕД, ЗАВИСИ САМО ОД ВАС!