Светски дан борбе против рака

Дом здравља Сремска Митровица у сарадњи са Градском управом за здравствену и социјалну заштиту, Заводом за јавно здравље и Црвеним крстом, организовао је  низ превентивних активности у месним заједницама „Стари град“,“29 Новембар“,“Сутјеска“ и Градском удружењу пензионера.

Кампања под слоганом „Ја сам, ја хоћу“, којом се подсећа појединац и заједница да могу да допринесу смањењу  глобалног оптерећења малигним болестима.

Најчешћи малигни тумору су:

*рак дојке

*рак дебелог црева

*рак грлића материце

 

Избор здравих стилова живота и одговарајуће коришћење  здравствених услуга, пре свега кроз превентивне прегледе, у склопу националних програма превенције и раног откривања рака, прави је начин да се смањи ризик од оболевања. Планиране промотивно едукативне активности усмерене су ка информисању становништва о препознавању раних симптома и знака малигних болести и њиховом оснаживању да преузму одговорност за сопствено здравље и да се на време јаве лекару ради контроле здравља, ране дијагностике и правовременог лечења. Такође је веома важно борити се  против митова, дезинформација и заблуда, у вези са малигним болестима, јер одлагање и избегавање раног откривања, адекватног лечења инеге, доводи до лошијег исхода по здравље. Неопходно је оснажити читаву заједницу, како би се креирало јавно мњење против дискриминације људи оболелих од малигних болести, како на радном месту, тако и у здравственом систему, као и у читавом друштву.