Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Služba Doma zdravlja Polivalentna patronaža obeležila je po kalendaru Javnog zdravlja “Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice“.

U  gradskom udruženju penzionera Sremska Mitrovica održano je predavanje na temu “Prevencija malignih oboljenja“.    U mesnoj zajednici „Slobodan Bajić Paja“ i zdravstvenoj stanici u Manđelosu održani su preventivni pregledi  kontrole pritiska i određivanje nivoa šećera u krvi. Ove akcije je posetilo oko 100 sugrađana.

Rak grlića materice je drugo po učestalosti maligno oboljenje kod žena, od kojeg oboli oko pola miliona žena u svetu svake godine. Češće obolevaju žene  u manje razvijenijim sredinama.

  • Najvažniji faktor rizika za nastajanje ovog karcinoma je infekcija određenim tipovima humanog papiloma virusa.
  • Česta promena partnera i rano stupanje u polne odnose, što se dovodi u vezu sa polnim infekcijama.
  • Pušenje povećava rizik za nastanak raka grlića materice

U Srbiji su doneti Nacionalni programi za skrining raka grlića meterice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji bi trebalo da u narednom periodu značajno smanje obolevanje i umiranje od ovih bolesti. Promocija zdravih stilova života i odgovarajuće korišćenje zdravstvenih usluga kroz preventivne preglede, u sklopu nacionalnih programa prevencije i ranog otrivanja raka, pravi je način da se smanji rizik od obolevanja.