Дан борбе против рака коже

Дан борбе против рака коже – Еуромеланом 2018.

 

У Србији се Еуромеланом дан обележава 21. маја 2018. године. Овогодишња кампања Еуромеланома 2018. усмерена је на информисање јавности о неопходној адекватној заштити од природног и вештачког, ултравиолетног зрачења (УВ) зрачења, пре свега у соларијумима. У оквиру Кампање су и бесплатни прегледи коже са циљем препознавања особа које су у повећаном ризику за оболевање од рака коже или раног откривања рака коже у почетној фази.

Мада многи сматрају да је тамна пребојеност тена симбол атрактивности и доброг здравља, та пребојеност коже заправо представља знак њеног оштећења. Као последица дуготрајног излагања сунцу, због кумулативног ефекта (УВ) или услед неумереног краткотрајног, интензивног сунчања (нпр. током летовања) које може довести до појаве опекотина од сунца, посебно у детињству, долази до испољавања негативних, нежељених ефеката сунчевог зрачења, који представљају главни фактор ризика за настајање меланома, али и немеланомских карцинома коже.

Учесталост тумора коже, а међу њима и меланома, расте последњих 30 година свуда у свету. Процењује се да у свету годишње око 232.000 људи оболи од меланома и 55.000 људи умре од овог малигног тумора. Инциденција меланома у свету је у сталном порасту.

У Србији се сваке године открије око 650 оболелих од меланома, док приближно 300 особа умре од овог најсмртоноснијег рака коже. Међу младима узраста од 15 до 29 година у просеку годишње четири мушкарца и шест жена оболи, док три мушкарца и једна жена наведеног узраста изгуби битку са овом опаком болешћу.

Меланом је малигни тумор који настаје од пигментних ћелија коже, меланоцита. Може да се јави у сваком узрасту. Најчешће се јавља у узрасту од 40 до 60 година и врло ретко у детињству. У Европи се чешће јавља код жена него код мушкараца, док је у Аустралији и на Новом Зеланду, који имају највећу учесталост појаве меланома у свету, појава меланома чешћа код мушкараца. У Србији нешто чешће оболевају мушкарци него жене.

Меланом може да се појави било где на кожи. Међутим, код жена се најчешће јавља на ногама (50% жена, 18% мушкараца), док је код мушкараца најчешће локализован на трупу (35% мушкараца, 14% жена), чешће на леђима. Код пацијената који су хронично изложени дуготрајном деловању сунца током живота (земљорадници…) меланом се најчешће јавља на глави, ушима, лицу и врату. Меланоми који се јављају на трупу имају лошију прогнозу од меланома који се јављају на екстремитетима, глави и врату. Меланом је најагресивнији од свих тумора коже јер врло брзо метастазира и захвата друге органе. Међутим, његово рано откривање и правовремено хируршко лечење у раном стадијуму доводи до потпуног излечења код 90–95% пацијената.

Упознајте ваш тип коже, избегавајте прекомеран боравак на сунцу, посебно у најтоплијем делу дана (од 10 до 16 сати), носите заштитну одећу и наочари за сунце са УВА и УВБ филтером, користите креме са заштитним фактором 30 и вишим, и редовно идите на прегледе коже код вашег лекара.

Водите рачуна о свом здрављу, јер ваша кожа све памти!

Меланом