Svetski dan zdravlja

Polivalentna patronažna služba u saradnji sa Zavodom za Javno zdravlje, Crvenim krstom i Preventivnim centrom obeležila je Svetski dan zdravlja, koji je ove godine posvećen dostupnosti zdravstvenoj zaštiti i obeležava se pod sloganom “Zdravlje za sve“.
Zdravstveno vaspitne aktivnosti obavljene su  sa radno aktivnom populacijom u radnoj organizaciji “Cooper standard“, mesnoj zajednici “Sava“ i udruženju penzionera.

Zdravstvena zaštita je dostupna svim populacionim grupama i zdravstveno vaspitni rad se obavlja na svim nivoima zdravstvene zaštite. Zdravstvena zaštita je  organizovana i sveobuhvatna delatnost društva  čiji je osnovni cilj ostvarenje najvišeg mogućeg nivoa očuvanja zdravlja građana.

U okviru društvene brige za zdravlje obezbeđuje se zdravstvena zaštita koja obuhvata:

  • očuvanje i unapređenje zdravlja, otkrivanje i suzbijanje faktora rizika za nastanak oboljenja, sticanje znanja i navika o zdravom načinu života;
  • sprečavanje,suzbijanje i rano otkrivanje bolesti;
  • pravovremenu dijagnostiku, blagovremeno lečenje, rehabilitaciju obolelih i povređenih;
  • informacije koje su stanovništvu ili pojedincu potrebne za odgovorno postupanje i za ostvarivanje prava na zdravlje.

Svetski dan zdravlja je i ove godine prilika da podsetimo stanovništvo na značaj zdravih stilova života i prevenciju faktora rizika za nastanak najčešćih poremećaja zdravlja.