Prolećni umor

Stalna potreba za snom, slaba koncentracija, brzo zamaranje, „teške noge“, i osećanje bezvoljnosti karakteristični su za prelazak iz zime u proleće.
Nedostatak vitamina, posebno C, i povećanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi najčešće su posledice zimske, „teške“ ishrane i fizičke neaktivnosti.
Prolećni umor je fiziološka posledica disbalansa između hormona koji se pojačano stvaraju zbog promene godišnjeg doba, i smanjene količine serotonina u organizmu. Ovaj hormon, koji se smatra krivcem za pojavu depresije, luči se na nervnim završecima. On se zimi pojačano troši iz depoa, i organizam dočekuje proleće sa manjkom serotonina.
Prolećni umor nije medicinski značajan, ali otežava svakodnevni život. Jedni pacijenti uporno insistiraju na dijagnostičkim pregledima da saznaju šta im je, a drugi opet trpe, zanemaruju sve simptome, i tako se dešava da neko realno oboljenje ostane neprepoznato. Vitamine i minerale treba unositi kroz sveže voće i povrće. Od fizičke aktivnosti preporučuje se ona koja aktivira sve grupe mišića, a to su šetnja, vožnja bicikla i plivanje. Preporučuju se šetnje u prirodi i pored reke, jer je tu najveća koncentracija negativnih jona, koji pomažu organizmu da se odmori, ojača, i smanjuju nervozu i nagomilan stres.
Otežavajuća okolnost je što se u proleće vremenski parametri – temperatura i vlažnost vazduha, barometarski pritisak i jačina vetra često menjaju. Organizam se taman adaptira, a vreme se promeni i tako ukrug. I na promenu režima ishrane, zbog prelaska sa jake, pikantne hrane, na lagane prolećne obroke organizam, takođe, reaguje umorom. U mladim rotkvicama, tikvicama, brokolima, šargarepi, karfiolu i zelenim salatama ima dovoljno vitamina, ali nema dovoljno kalorija, pa organizam posle takvog obroka brzo izgladni. Ali, sezonsko povrće je dragoceno, jer je bogato antioksidansima koji pomažu organizmu da se očisti od nagomilanih toksina.
Povrće
Sada je pravo vreme da na svoj meni uvrstite što više povrća, posebno zelenog lisnatog, prema mogućnostima začinjeno svežim korenom đumbira.
Ren je jedna od biljaka koje efikasno pomažu u otklanjanju prolećnog umora. Bogat je vitaminom C, prirodni je antibiotik i veoma dobro deluje na obnavljanje dobrih bakterija u organizmu.
Celer se nalazi na drugom mestu najboljih boraca protiv prolećnog umora. Pošto sadrži i kalijum, savršeno će uravnotežiti telesne tečnost i tako će sprečiti upale i bolove u zglobovima. Takođe umirujuće deluje na nervni sistem, podstiče rad žlezda, povećava apetit, popravlja krvnu sliku i povoljno utiče na cirkulaciju i prokrvljenost organizma. Dakle, u potpunosti razbuđuje organizam. Možete da jedete kao salatu, da pijete sok od celera ili jednostavno da ga ubacite kao začin u sve što kuvate.
Cvekla, šargarepa, rotkvice, keleraba – namirnice su koje se tradicionalno opisuju kao moćni čistači jetre, bubrega i krvi. Od žitarica prednost dajte ječmu, prosu, heljdi i raži, a smanjite proizvode od belog pšeničnog brašna.
Testenina, krompir i proizvodi od integralnog zrna žitarica izazivaju kontinuirano povećanje šećera u krvi, čime se rasteruju bezvoljnost i umor. Čak su i male količine ugljenih hidrata dovoljne da telo pokrene proizvodnju serotonina koji nam je odavno poznat kao glavni i odgovorni uzrok osećanja sreće. Vi mu, dakle, samo omogućite dovoljno goriva, a vaše telo će se pobrinuti za sve ostalo.
Voće
U proleće najviše treba da jedete jabuke. One sadrže visok nivo pektina koji će se pobrinuti da se vaš metabolizam ubrza i razbudi organizam. U jabuci ima i mnogo vitamina A, B, C i u sebi sadrži i dosta gvožđa. Svi ovi elementi uticaće na poboljšanje vaše krvne slike. Drugo najbolje prolećno voće jeste šipak i svi proizvodi od ove zdrave biljke. Proizvodi od šipka otklanjaju prolećni umor, malaksalost i bezvoljnost, kao i sve ostale tegobe povezane s nedostatkom vitamina C. Šipak povoljno deluje na varenje i prečišćava krv. Dakle, za doručak ovih dana jedite marmeladu od šipka.

Ekstrakt korena maslačka i čaj od sleza pomažu pri izlučivanju otpadnih materija iz bubrega, a biljka uva od koje se pravi tradicionalni uvin čaj odličan je diuretik i čistač urinarnog trakta. Šipak je jedan od najbogatijih izvora vitamina C, a bogat je i vitaminima A, B i K. Listovi i latice ruže takođe deluju osvežavajuće, a kao čaj pročišćavaju organizam – deluju diuretično i ubrzavaju eliminaciju otrovnih materija putem mokraćnog sistema.