Пролећни умор

Стална потреба за сном, слаба концентрација, брзо замарање, „тешке ноге“, и осећање безвољности карактеристични су за прелазак из зиме у пролеће.
Недостатак витамина, посебно Ц, и повећање нивоа холестерола и триглицерида у крви најчешће су последице зимске, „тешке“ исхране и физичке неактивности.
Пролећни умор је физиолошка последица дисбаланса између хормона који се појачано стварају због промене годишњег доба, и смањене количине серотонина у организму. Овај хормон, који се сматра кривцем за појаву депресије, лучи се на нервним завршецима. Он се зими појачано троши из депоа, и организам дочекује пролеће са мањком серотонина.
Пролећни умор није медицински значајан, али отежава свакодневни живот. Једни пацијенти упорно инсистирају на дијагностичким прегледима да сазнају шта им је, а други опет трпе, занемарују све симптоме, и тако се дешава да неко реално обољење остане непрепознато. Витамине и минерале треба уносити кроз свеже воће и поврће. Од физичке активности препоручује се она која активира све групе мишића, а то су шетња, вожња бицикла и пливање. Препоручују се шетње у природи и поред реке, јер је ту највећа концентрација негативних јона, који помажу организму да се одмори, ојача, и смањују нервозу и нагомилан стрес.
Отежавајућа околност је што се у пролеће временски параметри – температура и влажност ваздуха, барометарски притисак и јачина ветра често мењају. Организам се таман адаптира, а време се промени и тако укруг. И на промену режима исхране, због преласка са јаке, пикантне хране, на лагане пролећне оброке организам, такође, реагује умором. У младим ротквицама, тиквицама, броколима, шаргарепи, карфиолу и зеленим салатама има довољно витамина, али нема довољно калорија, па организам после таквог оброка брзо изгладни. Али, сезонско поврће је драгоцено, јер је богато антиоксидансима који помажу организму да се очисти од нагомиланих токсина.
Поврће
Сада је право време да на свој мени уврстите што више поврћа, посебно зеленог лиснатог, према могућностима зачињено свежим кореном ђумбира.
Рен је једна од биљака које ефикасно помажу у отклањању пролећног умора. Богат је витамином Ц, природни је антибиотик и веома добро делује на обнављање добрих бактерија у организму.
Целер се налази на другом месту најбољих бораца против пролећног умора. Пошто садржи и калијум, савршено ће уравнотежити телесне течност и тако ће спречити упале и болове у зглобовима. Такође умирујуће делује на нервни систем, подстиче рад жлезда, повећава апетит, поправља крвну слику и повољно утиче на циркулацију и прокрвљеност организма. Дакле, у потпуности разбуђује организам. Можете да једете као салату, да пијете сок од целера или једноставно да га убаците као зачин у све што кувате.
Цвекла, шаргарепа, ротквице, келераба – намирнице су које се традиционално описују као моћни чистачи јетре, бубрега и крви. Од житарица предност дајте јечму, просу, хељди и ражи, а смањите производе од белог пшеничног брашна.
Тестенина, кромпир и производи од интегралног зрна житарица изазивају континуирано повећање шећера у крви, чиме се растерују безвољност и умор. Чак су и мале количине угљених хидрата довољне да тело покрене производњу серотонина који нам је одавно познат као главни и одговорни узрок осећања среће. Ви му, дакле, само омогућите довољно горива, а ваше тело ће се побринути за све остало.
Воће
У пролеће највише треба да једете јабуке. Оне садрже висок ниво пектина који ће се побринути да се ваш метаболизам убрза и разбуди организам. У јабуци има и много витамина А, Б, Ц и у себи садржи и доста гвожђа. Сви ови елементи утицаће на побољшање ваше крвне слике. Друго најбоље пролећно воће јесте шипак и сви производи од ове здраве биљке. Производи од шипка отклањају пролећни умор, малаксалост и безвољност, као и све остале тегобе повезане с недостатком витамина Ц. Шипак повољно делује на варење и пречишћава крв. Дакле, за доручак ових дана једите мармеладу од шипка.

Екстракт корена маслачка и чај од слеза помажу при излучивању отпадних материја из бубрега, а биљка ува од које се прави традиционални увин чај одличан је диуретик и чистач уринарног тракта. Шипак је један од најбогатијих извора витамина Ц, а богат је и витаминима А, Б и К. Листови и латице руже такође делују освежавајуће, а као чај прочишћавају организам – делују диуретично и убрзавају елиминацију отровних материја путем мокраћног система.