Oткрити болест на време-пола је пута до излечења!

Месец октобар је месец борбе против карцинома, а 24.октобар је Светски дан борбе против карцинома дојке. Рак је болест која је данас у свету веома распрострањена и то на жалост у свим старосним групама становништва.В исоке су стопе смртности од ове болести делимично зато што је то озбиљно обољење, али делимично и због ниског нивоа здравствене културе и занемаривања значаја редовних лекарских прегледа. У порасту је обољевање од карцинома дебелог црева и плућа код мушкараца, али и карцинома дојке и грлића материце код жена.

На жалост, обољева све млађа популација па је од пресудне важности усвајати добре животне навике везане за исхрану, физичку активност, стрес,пушење… То је оно што свако од нас може да учини да унапреди и сачува своје здравље.

Скрининзи на откривање карцинома дебелог црева, дојке и грлића материце су један од начина да болест откријемо на време, али свака жена самопрегледом дојке редовном контролом код изабраног гинеколога може да на време открије болест и потпуно оздрави.

У циљу да едукујемо радно активно становништво које најчешће оболева, а најређе проналази време за редовне лекарске контроле Дом здравља и то Поливалентна патронажна служба организовао је предавање у Eaton electric на тему „Превенција малигних болести“.

Подсетили мо запослене колика је њихова одговорност за чување сопственог здравља и колико су важни лекарски прегледи да би се болест открила на време!