Svetski nedelja dojenja

„Osnažimo roditelje, omogućimo dojenje“

 Polivalentna patronažna služba po Kalendaru Javnog zdravlja, obeležila je Svetsku nedelju dojenja, u saradnji sa Zavodom za Javno zdravlje i Službom za stomatološku zdravstvenu zaštitu.

01.08.2019. u sali za edukacije  Doma zdravlja u Sremskoj Mitrovici, u Školi za trudnice, dr Dejana Novaković  održala je predavanje na temu- Podrška dojenju. Predavanje je posvećeno trudnicama i porodiljama, istaknuta je prednost dojenja za dete i majku. Cilj ovog obeležavanja je da se podigne društvena svest o značaju i prednostima dojenja, kao i o značaju  pružanja aktivne podrške porodici. Dobrobit je opšta, pripada celoj zajednici, jer se time unapređuje zaštita zdravlja majke i deteta.

Ovo je prilika da se ukaže na prednost isključivog dojenja u prvih šest meseci života odojčeta, kao i na značaj nastavka dojenja uz dopunsku ishranu do kraja druge godine starosti deteta. Dojenje blagotvorno deluje na emocionalni, psihički i intelektualni razvoj deteta, što su brojne studije i istraživanja širom sveta dokumentovale.

Slogan ovogodišnjeg obeležavanja glasi: “Osnažimo roditelje, omogućimo dojenje“

 

Koordinator Škole za trudnice

Sanja Lakić spec.sms