Međunarodni dan starih

Međunarodni dan starih obeležava se 01. oktobra svake godine, s ciljem da naglasi važnost prilagođavanja  životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Predviđa se da će do 2050. godine broj osoba starijih od 65 godina biti dvostruko veći od broja dece širom sveta, što znači da je ljudska populacija sve starija i da se svet mora prilagođavati datim okolnostima.

Stariji od 65 godina, posebno žene, značajno doprinose svim sferama života. Njihovo životno iskustvo je veoma značajno, ali su vrlo često i zanemarenii isključeni iz svakodnevnog života.

Obeležavanjem ovog datuma, ali i svim ostalim danima želeli smo postići drušvenu jednakost, ravnopravnost i uvažavanje starih, pre svega u porodici ali i u celokupnoj zajednici.

Polivalentna patronaža, dugogodišnjom saradnjom i realizacijom raznih aktivnosti u Udruženjima penzionera (Sremska Mitrovica i Laćarak) i u Mesnim zajednicama (u gradskim i seoskim sredinama), starijim od 65 godina pruža mogućnost da kontrolišu svoje zdravlje i pokazujemo im da nisu zaboravljeni.